Alla vet vad som händer när vatten i en kittel börjar
koka. Ånga strömmar ut i pipen. Vad händer egentligen
i kitteln från det man häller i kallt vatten till dess att
ånga strömmar ut? Även om vattnet är kallt när
vi påbörjar värmningen innehåller vattnet någon
värmeenergi. Detta vattnets värmeinnehåll kallas vattnets
vätskevärme (vätskeenergi) och mäts
i enheten kJ.
När vattnet börjar värmas åtgår det en viss
värmeenergi för att höja temperaturen hos vattnet, detta
värde är vattnets värmekapacivitet (spec. värme).
För att höja temperaturen av 1 kg vatten en grad Celsius åtgår
det en energimängd på cirka 4.18 kJ. Detta fortgår tills
vattnet når kokpunkten, då det inte längre kan uppta
mer värme i vätskefasen.
Värmekapaciteten c är den energimängd som erfordras för
att höja temperaturen en grad Celsius av 1 kg ämne.
Värmekapaciteten c har enheten ( kJ/kg °C)
Följande samband råder:
W = m * c * Dt
( kJ )
W = energimängd ( kJ )
m = massa ( kg )
c = värmekapacitet ( kJ/kg °C )
Dt = temperaturdifferens ( °C )
|