I många olika situationer ställs du inför uppgiften att skriva brev; det kan röra sig om privata brev, men det kan också handla om formella skrivelser som t.ex. en skadeanmälan, ett protokoll eller en fullmakt. Nu ska du få prova på att skriva ett sådant mer formellt brev, nämligen en platsansökan. Studera platsannonserna i några dagstidningar eller följ länken nedan till Arbetsförmedlingens hemsida där du kan läsa Platsjournalen online. Välj sedan ut en annons som du svarar på på låtsas. Meningen är att du ska formulera själva brevet; meritförteckningen och de bilagor som måste bifogas en platsansökan i vanliga fall, lämnar vi därhän. Syftet är som sagt att träna på att skriva ett formellt brev. Nu kan ju förstås graden av formalitet variera och det gäller att gå balansgång mellan det korrekta och det originella. Man måste utmärka sig samtidigt som man måste hålla sig innanför vissa ramar. Några frågor man bör se till att besvara:

  • Vem är du?
  • Vilka är dina erfarenheter?
  • Varför bör arbetsgivaren välja just dig?

Utgå från tonen i annonsen så hamnar du rätt i ditt eget brev. Är annonsen väldigt strikt bör du inte vara alltför uppsluppen själv, och tvärtom – är annonsen lite fräck och rolig kan du gärna vara det också.

Här får du nu möjlighet att tillämpa det du arbetat med och tränat i de olika språkuppgifterna. Använd dig gärna av någon av Word-programmets brevmallar. Tänk också på att använda stavningskontrollen som finns i programmet.

Brevet ska inte skickas iväg någonstans, men det är ändå en bra träning. Förr eller senare måste man skriva just en platsansökan, och då kan det vara bra att ha provat på.

Ett tips: Det finns flera platser på nätet där du kan få både exempel på platsansökningar och kriterier för hur de bör vara uppställda. Du hittar några adresser nedan.

http://www.hj.se/knutpunkten/lankar.html
http://www.lu.se/ac/ansokan/brev.htm
http://portal.ams.se/main/portalhandler.asp?iTop=1&iLeft=7&fromTarget=_top

Gå vidare till Ledtråden

Nationellt centrum för flexibelt lärande