Klassrummet Senaste nytt Insändningsuppgifter
Basgrammatik Läslogg Hjälp
Nationellt centrum för flexiebelt lärande
CFL
Avsnitt
Vägen till målet
Språket vi använder
Berätta för andra
Att informera sig
Fundera
Kulturmöten
Påverka och påverkas

Språket vi använder
Översikt
Sak- och skönlitteratur
Ordbildning
Ordförråd
Ordklasser
Stava rätt!
Läslogg
 
Vägen till måletBerätta för andraFunderaSpråket vi använderPåverka och påverkasKulturmötenAtt informera sig
 

Exempel

Lyssna på exemplet

Läs igenom texten två gånger. Den första gången översiktligt och den andra gången mer aktivt med pennan i handen.

Att resa i Norrland
Om man bor i södra eller mellersta Sverige är det inga större problem att ta sig mellan de olika städerna. Tågen går ofta, kanske flera gånger i timmen, mellan de större orterna. Det finns bekväma bussar och ibland kan man till och med åka flyg mellan städerna. Syd- och Mellansverige har bra kommunikationer helt enkelt.

Hur är det då med Norrland? Är det så lätt att åka mellan Umeå och Luleå, eller mellan Sundsvall och Lycksele, eller mellan Kramfors och Jörn. Svaret blir nej. Tågen går så sällan och det blir så många byten att resandet blir svårplanerat, tidsödande och omständligt. Ofta får man åka skakiga och obekväma bussar vissa sträckor. Lägg också till att man i Norrland använder de vagnar som är för gamla för sydsvenskarna. Komforten är inte speciellt hög.

Flyg då? Kan man inte flyga? Det vore väl bra med tanke på de långa avstånden i Norrland. Jo, visst finns det flyg, men det går nästan bara till Stockholm. Det lilla norrlandsflyg som går mellan norrländska flygplatser är så dyrt att ingen vanlig människa har råd med det. Inte kan man flyga mellan Härnösand och Skellefteå heller. Först måste man till Stockholm, innan man kan ta flyget till Skellefteå. Med flygbussar, väntande och flygtid tar det omkring fyra timmar. Då kan man lika gärna åka landsvägsbuss. Det går nästan lika fort och det blir mycket billigare.

Och där har vi lösningen. Ska man ta sig fram i Norrland får man åka buss. Det är skakigt, trångt och inte sällan obekvämt. Om man inte ska till någon av de större städerna krävs det ett styvt planerande eftersom bussarna går så sällan till de mindre orterna.

Det bästa man kan göra om man envisas med att bo i Norrland är att hålla sig hemma. Det verkar som om trafikplanerarna har tänkt att de som ännu inte flyttat söderut är så tjuriga att de lika gärna kan stanna hemma. Och så gör vi om vi inte har tillgång till bil. Har vi det ligger Norrland öppet för resande. Men var inte en av tankarna med kollektivtrafiken att bilandet skulle minska för att miljön skulle skonas? Men det gäller kanske inte för Norrland.

Av Bo I Utmark i Norra Norrlands Nyheter 7/10 1997

1. Sammanfatta varje stycke! Så här kan det kanske se ut:

Stycke ett:
Lätt att resa i Syd- och Mellansverige pga goda kommunikationer.

Stycke två:
Svårt att resa i Norrland. Tågen går sällan. Många byten.

Stycke tre:
Flyget går bara till Stockholm. Dyrt att flyga mellan norrlandsorter.

Stycke fyra:
Bussar finns men de är obekväma. Inlandsorter svåra att nå.

Stycke fem:
Stanna hemma eller åk bil.

2. Skriv en kladd och försök på ett personligt sätt skapa sammanhang mellan sammanfattningarna av styckena. Försök göra detta utan att lägga till egna värderingar. Låt någon läsa texten. Det första utkastet skulle kunna se ut enligt följande:

Det är lätt att resa i Syd- och Mellansverige på grund av de goda kommunikationerna. Det finns gott om buss- och tågturer dagligen mellan olika städer och till och med flyg är ett tänkbart alternativ.

I Norrland är det dock sämre ställt när det gäller kollektivtrafik. Finns det då inga flygförbindelser i Norrland? Jo, det finns men man måste flyga till Stockholm först och sedan därifrån ta sig vidare till någon annan stad i Norrland. "Tågen går så sällan och det blir så många byten att resandet blir svårplanerat, tidsödande och omständligt." Att åka buss betyder att resan blir skakig och att man sitter trångt i omoderna bussar.

Oftast är dock bussen den enda lösningen. Men de mindre orterna når inte ens de. Det bästa är alltså att stanna hemma eller flytta söderut. "Men var inte en av tankarna med kollektivtrafiken att bilandet skulle minska för att miljön skulle skonas?"

3. Skriv om. Tänk nu på att du måste ha med källangivelse och referatmarkeringar. Det bästa är att placera källan i början, t ex "Bo I Utmark skriver i Norra Norrlands Nyheter från den 7/10 1997 att..."

Bo I Utmark skriver i Norra Norrlands Nyheter från den 7/10 1997 att det är lätt att resa i Syd- och Mellansverige på grund av de goda kommunikationerna. Det finns gott om buss- och tågturer dagligen mellan olika städer och till och med flyg är ett tänkbart alternativ.

I Norrland är det dock sämre ställt när det gäller kollektivtrafik. Finns det då inga flygförbindelser i Norrland? frågar Utmark. Jo, det finns men man måste flyga till Stockholm först och sedan därifrån ta sig vidare till någon annan stad i Norrland. "Tågen går så sällan och det blir så många byten att resandet blir svårplanerat, tidsödande och omständligt.", förklarar skribenten. Att åka buss betyder att resan blir skakig och att man sitter trångt i omoderna bussar.

Oftast är dock bussen den enda lösningen. Men de mindre orterna når inte ens de. Det bästa är alltså att stanna hemma eller flytta söderut, sammanfattar Utmark och undrar: "Men var inte en av tankarna med kollektivtrafiken att bilandet skulle minska för att miljön skulle skonas?"

4. Låt någon läsa igenom och kontrollera att allt är korrekt återgivet och omskrivet med egna ord. Bered dig på att du kanske måste skriva om än en gång.