Kursinnehåll

Kursmål

Studieteknik

Internetskolan
 Använda sökmotorer
 Värdera källan

Värdera källan

Det finns som sagt mängder med information på Internet och det kan vara svårt att veta om man kan lita på det som står eller inte. Man kan inte alltid veta om den som säger sig ha skrivit informationen faktiskt har gjort det. Det kan också vara så att man har hittat på en trovärdig person, exempelvis en forskare, som står bakom informationen.

En grundregel är att alltid vara skeptisk till det du läser. Det finns också några grundregler som du kan vara uppmärksam på. En sak är de s.k. domännamnen, dvs som regel de sista bokstäverna på hemsidans adress. Det kan vara se, com, org mm. Det vanligaste domännamnet är .com. På svenska sidor är det vanligt med .se. Offentliga organisationer och myndigheter har ofta .org. Om du hittar information på en hemsida som slutar på .gov kan du som regel lita på att det inte är någon "bluffsida"

Man skall undersöka vem det är som står bakom sidan, är det en privatperson eller en organisation. Det gör du genom att undersöka om det finns någon ansvarig utgivare som det går att kontakta. Ytterligare en punkt som du kan undersöka är om det finns reklam på sidan eller inte och vilka det är som annonserar, drivs sidan i kommersiellt syfte eller inte. Om man hänvisar till en forskare är det bra om du kollar upp om denna forskare existerar.

Ett schema för att värdera hemsidor hittar du här: http://www.skolverket.se/skolnet/kolla/kallat.html
http://lankskafferiet.skolverket.se/information/vardera.html