Religion A

Det är inte så lätt att förstå vad religion är. Begreppet flyter ut för mig ju mer jag försöker fixera det.

Därför vill jag att du hjälper mig förstå vad religion är genom en annan infallsvinkel. Ge mig en översikt över hur sju religioner och livsåskådningar förhåller sig till fem frågor.

Gör en enkel och kortfattad översikt. Visa på likheter, skillnader och karaktäristiska drag i de sju olika religionerna eller livsåskådningarna.


Din uppgift är att, med hjälp av någon eller några källor, göra en enkel och kortfattad översikt av sju religioner och livsåskådningar. Du ska också fundera på vad du kommit fram till och visa likheter, skillnader och karaktäristiska drag.

Det finns alltså två delar i det här arbetet:

  • Svara kort på varje delfråga (se nedan).
  • Skriv en 400 ord om vad du lärt dig av detta.

Jag ska visa dig hur du kan ställa upp arbetet och sen förklara. De olika delfrågorna kan delas upp i ett rutmönster:

 

FINNS DET EN GUD? HUR ÄR DEN?

VILKA KÄLLOR FINNS? HUR TOLKAR MAN DEM?

HUR BLEV ALLTING TILL? VARFÖR FINNS VI?

RITER, RITUALER, DYRKAN

SYNEN PÅ MÄNNISKAN I SAMHÄLLET

1) Judendom

         

2) Kristendom

         

3) Islam

         

4) Buddhism eller Hinduism

         

5) En skriftlös eller antik religion

         

6) En livsåskådning

         

7) En modern religion

         

Du kan använda det här rutmönstret som en checklista för att se till att du har gjort alla delar. I kolumnen längst till vänster ser du vilka religioner eller livsåskådningar du ska välja. De är:

  1. Judendom: därför att den spelar en stor och viktig roll i historien, i synnerhet i förhållande till antalet bekännande religionsutövare. Både kristendomen och islam har sina rötter i den här religionen.
  2. Kristendom: därför att det är den religion som präglat både den svenska kulturen och den västerländska i allmänhet. Du koncentrerar dig på det som är gemensamt och utmärkande för kristendomen som helhet.
  3. Islam: den tredje världsreligionen i väst. I och med islam har du en översikt över alla de största levande religioner som härstammar från Mellanöstern.
  4. Buddhism eller hinduism: de två största religionerna i Öster. Det räcker med en av dem för den här översikten.
  5. En skriftlös eller antik religion. Ibland kallas de skriftlösa för naturfolk. Samernas religion är ett exempel på en skriftlös religion. Exempel på antika religioner är den grekiska mytologin eller den nordiska asatron.
  6. En modern livsåskådning, exempelvis humanismen, marxismen eller existentialismen. När folk hyllar vissa värden på ett genomtänkt och systematiskt sätt, är det en livsåskådning och det har många intressanta likheter med religioner.
  7. En modern religiös rörelse. Hare Krishna rörelsen, Livets Ord och Scientologi är alla exempel på moderna religiösa rörelser. New Age innehåller mycket andlighet.

För var och en av de här sju ska du kortfattat beskriva det som står i den översta raden i tabellen ovan. Det är:

  1. Finns det en gud eller gudar i den här religionen eller livsåskådning? Om svaret är ja, vad vet vi om den eller dem? Hur förhåller sig guden/gudarna till människor (kärleksfullt, strängt, etc.)? Om det inte finns en gud, vilka centrala värden finns och hur påverkar dem människor?
  2. Vilka källor finns till den här religionen eller livsåskådningen? Finns det t.ex. särskilda skrifter eller muntliga traditioner? Finns det en historisk person som är den viktigaste källan? Hur tolkar man källorna? Finns det auktoriteter som står för den ”riktiga” tolkningen? Är tolkningen oomstridd?
  3. Hur blev allting till och varför finns vi? Det här är stora frågor men du ska bara ge en kortfattad översikt, inte en djup förklaring. Fundera på om världen är skapad eller om det alltid har funnits enligt dessa sju religioner/livsåskådningar. Är människor här för ett syfte? Ska vi leva på ett visst sätt? Finns det ett liv efter detta? Det är såna frågor man kan försöka svara på i det här avsnittet.
  4. Vilka riter och ritualer finns? Hur dyrkar man? Det finns nästan alltid ceremonier och traditioner att följa. Ge ett kortfattat exempel på dessa. Finns det präster? Dyrkar man enskilt eller i grupp? Finns det särskilda riter vid viktiga livsskeden (såsom födelse, bröllop, begravning)? Det är sådana frågor du får fundera på när du svarar här.
  5. Hur ser man på människan i samhället? Har religionen en politisk sida, som försöker omdana samhället? Hur ser man på skillnaden mellan män och kvinnor?

Du ska svara KORTFATTAT. Ett stycke per fråga kan räcka. Du ska inte fördjupa dig alltför mycket eller svara i detalj på varje aspekt av frågorna. Leta själv och sammanfatta vad du lärt dig.
Om du ägnar ett stycke åt varje svar, blir det 35 korta stycken (fem svar per religion/livsåskådning och sju olika religioner/livsåskådningar).
Sedan ska du fundera på dina resultat. Vilka likheter och skillnader ser du i resultaten? Skriv ca. en A4 (400 ord) om dina funderingar kring resultaten.
Det finns en mall du kan hämta för att skriva det här.

Läser du ensam?

Läser du med andra?

Posta ditt svar direkt till din handledare. Din handledare återkommer med kommentarer och synpunkter.

Arbeta i grupper för att hitta svaren. Ett bra sätt är att var och en sköter en rad eller en kolumn i tabellen, då får alla en bra översikt. Skicka dina funderingar kring likheter och skillnader i de olika religionerna/livsåskådningarna till de andra i din grupp och kommentera deras funderingar.Var och en skriver sina egna funderingar på resultaten.


Du får använda böcker och andra källor i det här arbetet. När du citerar direkt ur en källa, måste du klart markera att texten är citerad och källan måste anges.

T.ex. kan det se ut så här: ”I begynnelsen fanns Ordet, och Ordet fanns hos Gud, och Ordet var Gud.” (Nya testamentet, Joh. 1:1—1:4). Då ser man tydligt att det är citerad text och varifrån det kommer. Det här är förresten en viktig del av svaret i din uppgift på frågan ”Hur blev allting till?” för kristendomen.
På slutet av din uppsats skriver du en källförteckning. Här finns alla dina källor på en särskild sida med fylligare information om källan. Citatet från Johannes var t.ex. tagen från Internet. Då kan jag skriva om den källan så här:
Nya testamentet: http://www.bibeln.se, Svenska bibelsällskapet. Besökt 2002-07-29
Om det är möjligt, ska du ange den exakta sidadressen där du hämtade citatet. Ange också vem som står bakom sajten, om du kan. För böcker anger du boktiteln, förlagsnamnet och utgivningsår.
Alla böcker för Religion A på gymnasienivå kan användas för att hitta svar på frågorna. Det finns en hel del sådana böcker på biblioteket. Du kan också använda Internet för att leta information men var försiktig med dina källor! Det finns mycket bra information på Internet men kom ihåg att vem som helst kan sätta upp vad som helst där. Svenska bibelsällskapets sajt är mer pålitlig än en privatpersons hemsida.

På en särskild sida har jag samlat några bra länkar till Internet sajter som du kan ha användning för.

Stäng detta fönster