Studiehandledning Studieenhet 1 Aggregationsformer 4
Aggregationsformer 4
tillbacka Framåt till nästa sidan

Vad händer med fläskkotletten i stekpannan?

Fettet på fläskkotletten beter sig på samma sätt som visas för koloxid. Proteinerna är mycket långa molekyler och åskådliggörs i figurerna nedan med linjer.
  1. Rumstemperatur


  2. I den heta stekpannan


    Proteinerna (köttmolekylerna) har trasslat in sig i varandra och har ännu svårare att röra på sig. Proteinerna koagulerar. Samma fenomen uppträder då man kokar ett ägg. Som en jämförelse kan man ta spagetti. Då man häller ner den i kastrullen kan spagettipinnarna rulla omkring varandra och lätt skiljas från varandra Då de kokat en stund och man rört om har de trasslat in sig och blivit en stor klump.

  3. Om man steker för länge och för het panna. Molekylerna går av.



    tillbacka Framåt till nästa sidan
2004 Nationellt centrum för flexibelt lärande